poniedziałek, 20 maja 2013

Papryka




Papryka poprawia apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz śliny. Suszona papryka wykorzystywana jest w wielu różnych potrawach dla dodania ostrości smaku.

Jak powstaje przyprawa z papryki?

Owoce papryki w zależności od sposobu obróbki będą mogły dać ostrą lub lekką (słodką) przyprawę. Suszone owoce papryki (capsicum annuum) pozbawia się ścianek oraz skóry aby była słodka. Te bowiem zawierają kopsaicynę, która nadaje papryce charakterystyczny ostry smak. Tak naprawdę istnieje wiele bardzo różnych odmian przyprawy paprykowej w zależności od stopnia ostrości i sposobu przygotowania.


Przeciwwskazania a zalety

Należy pamiętać, że ze względu na swoją ostrość przyprawa ta nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na choroby żołądka, hemoroidy. Do zalet stosowania przypraw paprykowych należy duża zawartość witaminy C i antyoksydantów. Oczywiście w procesie obróbki częściowo te składniki tracą pełną moc.


Do czego stosować?

Przyprawę z papryką należy stosować do potraw mięsnych, rybnych, dań z ryżu, fasoli, kiełbas, gulaszu i sosów śmietanowych. Paprykę słodką ba
e się w kuchni meksykańskiej, włoskiej oraz węgierskiej. Nic dziwnego – słowo papryka pochodzi od węgierskiego paprika (co oznaczało pieprz).