środa, 22 maja 2013

Natka Pietruszki

Natka pietruszki jest wyśmienitą przyprawą, która nie tylko podkreśla smak potraw, ale też zawiera wiele cennych minerałów mających korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C i karotenu, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami – cząsteczkami organicznych związków o jednym wolnym elektronie, które działają destrukcyjnie i mogą niszczyć i uszkadzać komórki ważnych narządów (serce, mózg, nerki).

Bogactwo minerałów i witamin

Wapń, magnez i potas zawarte w zielonych listach pietruszki doskonale wpływają na układ krążenia. Żelazo zawarte w liściach pietruszki pozwala skutecznie zwalczać anemię. Zjedzona na surowo nać zapobiega również wydobywaniu się przykrych zapachów z jamy ustnej. Natka zawiera także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie mieści się na jednej łyżce stołowej. Warto więc mieć w lodówce zamrożoną posiekaną pietruszkę, by codziennie dodać ją jako przyprawę lub potraktować wręcz jako „danie główne”. To szczególnie ważne w okresach, gdy organizm może być osłabiony, np. przesilenie wiosenne.


Zielone listki pietruszki możemy również wyhodować sami w ogródku lub nawet w doniczce. Z pewnością będą smakowały lepiej, a będziemy też mieli pewność, że nie wyrosły na chemii i zawierają to wszystko, co pietruszka zawierać powinna.